Behandelmethoden

Binnen de praktijk voor Podologie M. Koning wordt gebruik gemaakt van biomechanische- en neuro-fysiologische behandelmethoden:

Biomechanica

De biomechanica houdt zich bezig met het bestuderen van de puur mechanische werking van het menselijk skelet in samenspel met de spieren en pezen. Vanuit het inzicht in de bewegingsmechanismen dat hieruit verkregen wordt, kan door middel van sturingswiggen een standsverandering teweeggebracht worden. Deze standsveranderingen beïnvloeden door middel van de diverse hefboommechanismen en gewrichtsdraaipunten. de stand van enkel, knie, heup en rug en kunnen daar bestaande statische en dynamische overbelastingen opheffen. De biomechanische wetenschap is een werkwijze om de aanpassingen zodanig aan te brengen, dat exact de gewenste correctie optreedt. Correcties op deze basis zijn direct waarneembaar.

 

Neuro-fysiologie

Bij de neuro-fysiologische methoden wordt uitgegaan van de regulerende invloed van het zenuwstelsel op stand, houding en spierbelasting. Hierbij neemt het begrip spiertonus een centrale plaats in. Deze spiertonus komt voor een belangrijk deel tot stand via spinale reflexen en wordt aangestuurd in de spieren (spierspoeltjes) en de pezen (golgi apparaatjes). De spierspoeltjes doen dienst als lengtedetectoren, die reageren op druk en rek. Zij zijn o.a. van belang voor het in stand houden van de lichaamshouding en voor de bescherming van de spier bij overrekking. Wanneer de spier licht wordt aangedrukt of gerekt, zal dit via een spinale reflex leiden tot een spanningsverhoging in de spier. Rek en druk op de pees leiden tot spanningsverlaging in de spier. Via verandering van de spiertonus wordt invloed uitgeoefend worden op stand, lichaamshouding en spierbelasting. Dit regulatiemechanisme van lichaamshouding en beweging noemt men propriocepsis.

In de praktijk voor Podologie M. Koning wordt gebruik gemaakt van de volgende neuro-fysiologische behandelmethoden:

  • Podoposturaal therapie ‘Methode Bourdiol’.
  • Podo-orthesiologie ‘Methode Breukhoven®’.
  • Podologie ‘Methode Derks’, is een wetenschappelijk¹ onderzochte, objectieve methode voor de interpretatie van podogrammen.

 

Marcel Maetzler, PhD; Thomas Bochdansky, MD; Rami J Abboud, PhD, ‘Accuracy and Repeatability of a semi-quantitative barefoot pressure measurement method for clinical use: the Derks Calculation Method’, Gait & Posture,NL

In de Praktijk voor Podologie M. Koning succesvol toegepast door: M. Koning